Duurzaam Ondernemen Groen en efficiënt – met een tikje meer

Bij ons familiebedrijf zit duurzaamheid in de genen. We willen dat onze kinderen en kleinkinderen later ook in een welvarende en gezonde omgeving kunnen ondernemen.

Het is ons doel om onze klanten oplossingen aan te bieden die concrete waarde toevoegen met een minimum aan ecologische impact.

Duurzaam ondernemen is voor ons geen modewoord, maar een concrete instelling waarachter een economische logica zit.

De efficiëntiewinsten die we halen door het minimaliseren van verspilling en door in te zetten op innovatieve oplossingen, versterken onze competitiviteit. Duurzaamheid strekt zich over heel de keten uit.

We hebben daarom een integrale visie op duurzaamheid die zich afspeelt op productniveau, procesniveau, organisatieniveau en ten slotte ook op maatschappelijk niveau.

Duurzame producten

Kiezen voor papieren drukwerk kan ook duurzaam zijn.

Digitaal drukken heeft alvast de beste troeven omdat er geen VOS-emissies en vervuild afvalwater aan te pas komen.

Onze belangrijkste grondstof, het papier, komt uit eucalyptusplantages van een gereputeerde leverancier in Portugal. Al ons papier is FSC-gelabeld.

Meer dan een derde van het door ons gebruikte papier is post-consumer-recycled. We bieden dit gerecycleerd papier ook aan met een hoge witheidsgraad en het ”Der Blaue Engel”-certificaat.

Voor de verpakking van standaard drukwerk hergebruiken we de kartonnen dozen waarin ons papier aangeleverd wordt - een klein idee met grote impact!

Onze moderne persen beperken papierverspilling tot een minimum. De snijresten die toch overblijven worden gesorteerd in bedrukt en wit papierafval en door een gespecialiseerde firma opgehaald.

Optimale processen

Innoveren kent traditie bij Universitas.

De verhuis naar onze nieuwe productielocatie in Schoten (begin 2015) ging gepaard met grote investeringen in een nieuwe generatie drukpersen en afwerkingsmachines.

Ons uitgebreid en splinternieuw machinepark zorgt ervoor dat kwaliteit, afwerking en efficiëntie samengaan.

Onze productiviteit is sterk gestegen, de downtime van persen is minimaal en de papierverspilling is quasi nihil. Bij de planning van de nieuwe site hebben we ook de energie-efficiëntie enorm verbeterd door tal van - soms kleine - ingrepen.

Bij een stijgende output realiseerden we een minderverbruik van 28% elektriciteit. We zoeken steeds verder naar middelen om onze ecologische voetafdruk nog meer te beperken.

Vanaf 2015 werken we samen met Bubble Post om een groot deel van onze dag+1 leveringen in België met elektrische fietsen in de stadskern te brengen.

Toegewijde medewerkers

We doen er alles aan om het welzijn op en buiten de werkvloer mee te verhogen.

Zo besteden we veel aandacht aan ergonomie en zorgen voor een uiterst veilige en comfortabele werkomgeving met een aangename inrichting en veel natuurlijk licht.

En uiteindelijk merkt u ook het verschil! Hoewel we geen specifiek diversiteitsbeleid voeren, stellen we vast dat onze 22 werknemers een mooie spiegel vormen van de gemeenschap waarin we leven.

Samenwerken met alle stakeholders

We voelen ons betrokken bij het welzijn van onze klanten, leveranciers en de lokale gemeenschap en willen voor hen een behulpzame zakenpartner en buur zijn.

We werken samen met de andere bedrijven op ons industrieterrein en zoeken onze leveranciers bij voorkeur dichtbij huis.

We proberen lokale initiatieven steeds vanuit onze bedrijfsactiviteit te ondersteunen zoals bijvoorbeeld de sociale economie in Schoten, maar sponsoren ook sportevents. Vanuit onze activiteiten in de onderwijs- en opleidingssector engageren we ons ook in projecten rond innovatieve onderwijsmethodes.

Ook voor onze nabije collega’s/concurrenten zijn we een faire partner. Wanneer zij door een machinedefect of personeelsuitval bepaalde opdrachten niet tijdig kunnen realiseren, springen we discreet in.

Want samenwerken werkt beter.

Opvolging

Ons duurzaamheidsbeleid wordt onafhankelijk gemonitord door Professor Hans Verboven, van de Universiteit Antwerpen (Faculteit TEW).

Zo zijn we zeker dat we de juiste keuzes maken en onze rol van trendsetter blijven behouden.

Contact